Macarons-leivokset
Olen muutaman vuoden harkinnut macaronssien tekoa. Jep, hyvin pitkän ajan. Monesta paikasta olen lukenut tai kuullut, että näiden valmistaminen olisi haastavaa. Ne joko onnistuvat tai sitten eivät. Kun aloin etsiä reseptiä, niin vastaan tuli erilaisia ja niissä oli myös erilaisia tapoja. Valitsin reseptin, joka vaikutti minulle sopivalta näiden aloittamiseen. Niiden valmistaminen olikin ihanaa, vaikka ne eivät onnistuneetkaan täydellisesti. Nautin leipomisesta ja aion kokeilla erilaisia reseptejä, joista valitsen sitten sen, jolla jatkossa tekisin useinkin.
Miksi nyt halusin kokeillä näitä? Siksi, koska takana oli haastava ja rankka vuosi esikoisen kanssa, koska hänelle koulunkäynti ei ole helpoimmasta päästä. Hän tarvitsee siinä paljon aikuisen tukea niin koulussa, kuin kotonakin. Nyt viimeisen alakoulu luokan aikana opettajat tekivät kaikkensa selvittääkseen poikani haasteet ja tarvitsemat tukitoimet, jotta syksylle saisi parhaat avut yläkouluun heti alkuun. Olen heille erittäin kiitollinen tekemästään työstä ja halusin heille näyttää sen. Haastoin itseäni ja päätin kokeilla macaronssien tekoa. Olin varulta tehnyt suunnitelma B:n eli hankin mustaherukan makuisia suklaapusuja, jos leivokset eivät onnistuisikaan :D
Ensimmäiset Macarons-leivokseni
115g valkuaista (kahden L-koon kananmunaa)
126g mantelijauhetta
230g tomusokeria
28g hienosokeria
punaista pastaväriä
Vaahdotin valkuaiset sähkövatkaimella, jonka jälkeen lisäsin pikku hiljaa sokerin. Jatkoin niin kauan vatkaamista, kunnes siihen jäi nostettaessa "huippuja". Mielestäni siinä ei mennyt kauaa. Se oli pehmeää ja kiiltävää, liian kovaa siitä ei saanut tehdä.
Lisäsin pastavärin. Tässä vaiheessa, kun värin sekoitti joukkoon, niin näytti sopivalta määrältä. Mutta paiston jälkeen, macaronsseista tuli vaaleamman värisiä mitä olisin halunnut. Kuinkahan paljon minun olisi pitänyt lisätä väriä? Tästä otan selvää seuraavalle kerralle, kun teen uudestaan.
Yhdistin mantelijauheen ja tomusokerin yhteen. Sekoitin sen nuolijalla muna-sokeri vaahtoon.
Pursotin taikinasta pieniä ympyrän muotoisia kansia leivinpaperin päälle. Niistä tuli hyvin eri kokoisia. Minulla meni aikaa eri vaiheissa, vaikka olin ottanut esille tarvittavat välineet. Tarkistin ohjetta useaan kertaa. Pursotus vaiheessa mietin, että olisiko minun pitänyt piirtää leivinpaperille saman kokoisia ympyröitä. Siitä olisi voinut olla apua, mutta aikaa minulla siihen ei ollut.
Kopsauttelin peltiä muutaman kerran pöydällä, koska yritin saada ilmakuplia pois. Tuolloin en oikein ymmärtänyt, että mistä sen näkee, ettei ilmakuplia jää näihin? Tähänkin kysymykseen etsin vastausta ennen seuraavien valmistusta ;) Eräässä leivontaryhmässä sain vinkin, että tikkua tökkien saisi myös kuplat pois, hmm... täytyy sitäkin kokeilla. Annoin pellin olla pöydällä n. 40 minuuttia, jolloin ne kuivuvat pinnasta.
Paistaminen, oikean lämpöasteen löytäminen oli vaikeaa minulle. Ensimmäisen pellillisen paistoin ensin 130 asteessa n.10 min ja tuntui, etteivät paistu millään, olivat pohjasta kiinni sekä 8 macaronssia alkoi haljeta. Lisäsin 150 asteeseen n. 10 min. Ajattelin jo tässä vaiheessa, että mitähän näistä tulee :D
Toinen pellillinen oli heti 150 asteessa n.20 min.
Täytteeksi suklaakreemi ja suklaa yllätys
60g voi (tai margariini)
1 3/4 dl tomusokeria
1/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vettä
Sulatin voin ja sekoitin kaikki muut aineet siihen sekaan. Pursotin puolet macaronsseista reunoilta, jonka jälkeen sulatin maitosuklaata keskelle.
Koristelussa käytin valkosuklaata.
Kommentit
Lähetä kommentti