Hunajasämpylät


En ollut tehnyt sämpylöitä itse hyvin pitkään aikaan. Muistikuva edellisistä on, että niistä tuli joko erittäin kovia tai jonain kertana maistui hiivalta :D Nyt rohkistuin ja kokeilin tehdä sämpylöitä. Isäni toi jokin aika sitten aika hyvää hunajaa joten siitä purkista se ajatus sitten lähti. Halusin tehdä hunajasämpylöitä, mikäli löydän hyvän reseptin. Ja niin siinä kävi, herkullisen makuisia näistä tulikin.


3 dl Maitoa
2 rkl Hunajaa
1 Kasvisliemikuutio
25g Tuore hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
N.7 dl Vehnäjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua margariinia

Lämmitä hiiva kädenlämpöiseksi (kuivahiivaa varten kuumenna maito 42 asteiseksi). 
Lisää hunaja ja murennettu kasvisliemikuutio.
Lisää hiiva ja sekoittele kunnes se on liuennut maidon joukkoon.
Lisää vehnäjauhoja vähitellen ensin vispilällä vatkaten ja lopuksi kädellä taikinaa vaivaten.
Lisää öljy vaivauksen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n.20 minsaa. Pyörittele tämän jälkeen jauhotetuilla käsillä pienehköiksi sämpylöiksi leivinpaperoidulle pellille. Voi taputella vehnäjauhoja vielä sämpylöiden päälle jolloin niihin saa kauniimman pinnan. Sämpylöiden väliin pellille kannattaa jättää kunnolla väliä jotta ne mahtuvat kohoamaan. Anna kohota pellillä vielä n.1-2 tuntia, jotta sämpylöistä tulisi ilmavia ja kuohkeita.
Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n.10 minsaa, kunnes sämpylät ovat saaneet vähän väriä.
Itse en voidellut sämpylöitä millään mutta toki voi voidella esim. maito-kananmunaseoksella ja koristeeksi voi laittaa esim. unikon siemeniä.








Kommentit

Suositut tekstit